Wat is Persoonlijk Meesterschap?

Het stuur van je eigen leven in handen nemen

Er zijn veel definities van Persoonlijk Meesterschap. Maar de gemene deler van al deze definities is dat je met Persoonlijk Meesterschap de regie over je eigen leven in handen neemt.

Persoonlijk Meesterschap is wat je brengt van "waar je bent => Huidige Realiteit" naar "waar je heen wilt => Ambitie/Aspiratie". Hiervoor heb je inzicht nodig in wie je bent, waar je goed in bent en wat je in deze wereld kunt, maar vooral ook wilt brengen.

BelangrijkPersoonlijk Meesterschap leidt je niet naar een einddoel, het is een voortdurend proces. Je kunt je ZELF altijd blijven ontwikkelen. Het is een leertraject dat nooit eindigt.
Creative tension model

Met Persoonlijk Meesterschap los je de spanning tussen Huidige Realiteit en Visie op. Tussen;

  • waar je bent (Huidige Realiteit) en
  • waar je heen wilt (Visie)

Bijvoorbeeld; je groeit op in armoede en je wilt hier verandering in brengen. Dan heb je hopelijk twee keuzes (niet iedereen heeft de luxe om te kiezen!).

  1. Probleemoplossing: Je begint het ene na het andere probleem op te lossen dat met armoede gepaard gaat, zoals het eten van (goedkoop) junkfood, het leven in een (goedkope) buurt of het stoppen van slechte gewoonten/gedrag.
  2. Creëren: Of je investeert in jezelf door te proberen je school af te maken en een goede baan te vinden.

Dit klinkt alsof het leven kan worden gepland, maar dat is lang niet altijd het geval! Het is goed om te plannen, maar wees bereid om je aan te passen als de dingen anders lopen dan gepland, en dat zal ook gebeuren!!!

Definitie Persoonlijk Meesterschap
(Peter Senge)

“Persoonlijk meesterschap is de discipline van het voortdurend verhelderen en verdiepen van onze
persoonlijke visie, van het concentreren van onze energie, van het ontwikkelen van geduld en van het objectief kunnen zien van de
realiteit".

Persoonlijk meesterschap is een levenslange reis en is niet iets om te bezitten of een bestemming om te bereiken.

Peter M. Senge, The Fifth Discipline: The Art and Science of The
Learning Organization.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
nl_NLNederlands