DAG VAN DE LERENDE ORGANISATIE
Peter Senge live in Nederland!
4 april 2023 (12.00 - 17.00 uur)
Let op: slechts 120 plaatsen beschikbaar
CBS Den Haag
Persoonlijk Meesterschap
Het thema van dit jaar is Persoonlijk Meesterschap. Dat is niet toevallig. Peter Senge komt speciaal voor ons naar Nederland om meer te vertellen over zijn bijdrage aan een belangrijk wereldwijd initiatief: de Inner Development Goals. De gedachte hierachter is dat we alleen de Sustainable Development Goals zullen kunnen halen als we het innerlijk vermogen ontwikkelen om met onze steeds complexere omgeving en uitdagingen om te gaan. Met andere woorden: via Persoonlijk Meesterschap werken aan ontwikkeling.
Keynotespeaker Peter Senge
Bekend als de grondlegger van het begrip "Lerende organisatie". Met het boek 'The Fifth Discipline' als belangrijkste wapenfeit. Een boek dat nog steeds actueel is.
Hoewel het boek al decennia geleden geschreven is, wordt het nog steeds gebruikt als basis voor organisaties die meer lerend willen worden.
Kies twee van de vier workshops
We hebben vier workshops voor je in petto waarin je voorbeelden krijgt van organisaties die, direct of indirect, met dit thema in de praktijk bezig zijn. Geen kant en klare quick wins. Maar verhalen van organisaties die met vallen en opstaan werken aan Persoonlijk Meesterschap in hun organisatie.
Praktijkverhalen
Als Stichting Organisatie Leren geloven wij dat je het meeste leert door de praktijk. Door zelf te doen en door te leren van wat anderen hebben gedaan. We richten ons in de praktijkverhalen zowel op het succes als de worsteling. Want zonder wrijving geen glans en zonder fouten wordt er weinig geleerd.
Mede mogelijk gemaakt door CBS Academy
Naar een Lerende Organisatie met Persoonlijk Meesterschap
Programma
12.00 uur - Welkom met een broodje
12.30 uur - Welkom door dagvoorzitter Eline Faber, CBS Academy en SOL Nederland
13.00 uur - Keynote Peter Senge: Inner Development Goals
14.15 uur - Pauze
14.30 uur - Eerste ronde workshops
15.30 uur - Pauze
15.45 uur - Tweede ronde workshops
16.45 uur - Afsluiting door Peter Senge; samenhang van de dag
17.00 uur - Nazit, met hapje en drankje
18.00 uur - Einde
Keuze uit 4 workshops
1. Peter Senge en de
Inner Development Goals
Iedereen kent de Sustainable Development Goals. Deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Er is een visie van wat er moet gebeuren, maar de voortgang langs deze visie is tot nu toe teleurstellend geweest. We missen het innerlijke vermogen om met onze steeds complexere omgeving en uitdagingen om te gaan. Deze workshop gaat over het initiatief van de Inner Development Goals en wordt live verzorgd door Peter Senge.
Tip: van 29-31 maart geven Peter Senge en Gustav Böll een Masterclass over de Inner Development Goals in Stockholm. Lees hier meer.
2. Leren en ontwikkelen in de dagelijkse praktijk van organisaties
In deze workshop gaat Marjonne van den Hout in gesprek over haar ervaringen met leren leren en de invloed van de context en stakeholders op het willen, kunnen en mogen leren en ontwikkelen in organisaties. Ze weet als geen ander in welk speelveld het leren en ontwikkelen plaatsvindt en ziet zowel grote successen als worstelingen. Ze een gepassioneerd aanjager van leren in organisaties en heeft veel ervaring met diverse initiatieven op dit gebied. Ze verbindt en begeleidt mensen om de krachten te bundelen, op verschillende niveaus en onderwerpen.
“Vertel me en ik vergeet. Laat me zien en ik onthoud. Laat me ervaren en ik begrijp.” - Confucius
Lees verder...
3. CBS en het Leerkompas spel
CBS heeft de ambitie om een meer lerende organisatie te worden. Eén van de initiatieven die de CBS Academy hiervoor ontwikkelde is het “Leerkompas spel”. Dit spel nodigt deelnemers uit om met elkaar in gesprek te gaan over thema’s die belangrijk zijn in een lerende organisatie, zoals ontwikkelgericht leiderschap en growth mindset.
De vragen variëren van individuele opvattingen over leren en ontwikkelen, tot vragen die je uitnodigen om te reflecteren op de leercultuur van de gehele organisatie. Het spel is niet alleen leuk en uitdagend, maar ook een effectieve manier om je team te helpen groeien en ontwikkelen.
Tijdens deze workshop spelen we het spel en kun je met het CBS in gesprek over hoe zij dit toepassen binnen de organisatie. Daarnaast biedt deze workshop de gelegenheid om met elkaar te reflecteren op wat dit initiatief voor jouw organisatie zou kunnen betekenen.
4. Jongeren en
Persoonlijk Meesterschap
In de ochtend van 4 april heeft een groep jongeren onder leiding van Guus Geisen en Peter Senge een workshop gevolgd waarin ze Persoonlijk Meesterschap concreet gemaakt hebben. Wat betekent PM voor mij? Waarom is het belangrijk? Wat is de verbinding tussen PM en grote doelen als SDG?
De tools die ze daarbij gebruiken en het systemische werkproces kan toegepast worden in alle organisaties en voor elk individu. De jongeren willen op hun manier ook laten zien welke inzichten ze opgedaan hebben en wat wij als volwassenen daarvan kunnen leren.
Dit is een project van SOL NL in het kader van Erasmus+ in samenwerking met SOL Hongarije.
In de middagworkshop word je meegenomen in de output van de ochtend en praat je mee over de manier waarop de tools en het systemische werkproces betekenisvol kunnen zijn voor jou als mens en professional, voor je organisatie en hoe we concreet aan de slag kunnen met Persoonlijk Meesterschap in het onderwijs.

SOL kiest voor de systeembenadering vanuit het perspectief van de natuur. De natuur is één zelfsturend, lerend systeem. Vanuit deze systeembenadering ontwikkel je duurzaam een betekenisvolle leer- en werkomgeving waar medewerkers het fijn vinden om te werken, waar het veilig is om inzichten met elkaar te delen en waar verandering en vernieuwing veel gemakkelijker hun weg vinden door de organisatie. Het ontwikkelen en onderhouden van een cultuur van leren, als fundament voor het ontwikkelen van een lerende organisatie.
Lees meer over wat onze visie is op de lerende cultuur

Praktische informatie
Adres:
Henri Faasdreef 312, 2492 JP Den Haag
Kosten evenement:
245 euro ex. BTW
Early bird (t/m 15 februari aanmelden): 195 euro ex. BTW
Vragen?
Heb je vragen over het evenement, de sprekers of de locatie?
Neem contact op met Patrick Bijman, patrick.solnetherlands@gmail.com