SOL AGENDA

We organiseren jaarlijks diverse activiteiten voor onze SOL Community leden. Zoals workshops, open space bijeenkomsten en conferenties.

Activiteiten SOL Community 2024

april 2024  
Ook in 2024 organiseren wij onze jaarlijkse Dag van de Lerende Organisatie. De voorbereidingen zijn in volle gang. Maar een datum / locatie is nog niet definitief (waarschijnlijk april 2024).


Het thema van de Dag van de Lerende Organisatie wordt: “Leiderschap als je het even niet weet.”

 

Dit thema komt voort uit de onzekerheid die veel mensen voelen in deze tijd van snelle, disruptieve veranderingen. Het verandert de kijk op leiderschap, maar ook de scope van leiderschap. 


Leiderschap gaat absoluut niet meer om 'manager zijn'. Persoonlijk leiderschap, zelfsturing, samensturing, het zijn allemaal vormen van leiding nemen. Het vraagt ook om meer aandacht voor het informele leren. Dus hoe neem je leiding over iets waar je de uitkomst niet van weet? Je kan niet iets leren van iemand, je hebt met elkaar te leren van de situatie.


Meer informatie volgt!
 5 Open Space bijeenkomsten (gratis voor SOL leden)

SOL organiseert in 2024 vijf Open Space bijeenkomsten. Deze zijn alleen toegankelijk voor SOL Leden (zie SOL lidmaatschap).


Iedere deelnemer kan een vraag, probleem, situatie of uitdaging inbrengen. Vervolgens gaan we er met behulp van de World Café methodiek mee aan de slag.


Deze Open Space bijeenkomsten zijn online (via Zoom) en zijn in 2024 op elke laatste vrijdagochtend van de maanden januari, maart, mei, september & november (met uitzondering van nationale feestdagen):

 • Vrijdag 26 januari (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 29 maart (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 31 mei (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 27 september (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 29 november (9.30 - 12.00 uur)
5 Workshops (gratis voor SOL leden)


SOL organiseert in 2024 vijf verdiepende workshops. Deze zijn gratis toegankelijk voor SOL Leden (zie SOL lidmaatschap). Niet SOL leden betalen € 45,- per workshop.


Deze online (via zoom) workshops zijn in 2024 op elke laatste vrijdagochtend van de maanden februari, april, juni, augustus, oktober (met uitzondering van nationale feestdagen):

 • Vrijdag 23 februari (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 26 april (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 28 juni (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 30 augustus (9.30 - 12.00 uur)
 • Vrijdag 25 oktober (9.30 - 12.00 uur)


Met SOL richten wij ons op leren als Mens, als Team, als Organisatie en als Maatschappij. Ter ondersteuning hiervan hebben wij tevens aandacht voor Lerend Leiderschap en Lerende Cultuur.


In elke workshop benadrukken we één van de aspecten die verbonden zijn aan leren in organisaties.

Lerende mens_sol
Workshop 1: Leren on the job
Werkaanpassing om (nog meer) te kunnen leren
Nicolette Groen
15 Maart 2024 (9.30 - 12 uur)

SOL leden: gratis

geen lid: € 45,- (ex. BTW)


Informeel leren is cruciaal voor het vermogen van werknemers én organisaties om zich met succes aan veranderende omstandigheden aan te passen. Maar hoe kun je dit stimuleren?

Tijdens deze workshop bespreken we de resultaten van het scriptie-onderzoek naar werkaanpassingsgedrag van medewerkers om (meer) te kunnen leren:

 • Hoe passen werknemers zelf hun werk aan om hun eigen leren te bevorderen?
 • Welk leerklimaat kan dit bevorderen of juist belemmeren?
 • Wat is de rol van zelfeffectiviteit hierbij?


We gaan in gesprek over ons eigen werkaanpassingsgedrag en het leerklimaat in onze eigen werkomgeving. Samen onderzoeken we mogelijkheden om dit in positieve zin te beïnvloeden en het informeel leren op deze manier te vergroten.

lerende cultuur_sol

Workshop 2: Leren door te Faciliteren 
Uitgaande van het verlangen om een werkomgeving te creëren waar werken en leren één is.
Patrick Bijman
26 april 2024 (9.30 - 12 uur)

SOL leden: gratis

geen lid: € 45,- (ex. BTW)


Patrick Bijman verdiept zich al jaren in de lerende cultuur en de toepassing hiervan in de praktijk. In deze workshop bespreekt hij de 8 kenmerken in organisaties met een lerende cultuur.  

Met behulp van praktische voorbeelden krijg je meer inzicht in hoe jij zelf aan de slag kunt met het bevorderen van een lerende cultuur in jouw organisatie. 

We gaan in twee- of drietallen aan de slag met de volgende concrete vragen: Wat herken je van deze 8 kenmerken en wat niet? Waar zit voor jou de versnelling/hefboom? Waar zitten de tegenkrachten in jouw organisatie?

Lerende organisatie_sol
Workshop 3: Twaalf interventies van systeemdenken
Gebaseerd op het boek ‘Thinking in Systems’ van Donella Meadows. 
Guus Geisen
28 juni 2024 (9.30 - 12 uur)

SOL leden: gratis

geen lid: € 45,- (ex. BTW)


Wanneer je werkt aan ontwikkeling kun je dat doen vanuit twee benaderingen: 

 • het probleem, of
 • de gewenste ontwikkeling

De focus op het probleem komt vaak voort uit de waan van de dag, de korte termijn. De focus op de gewenste ontwikkeling is vooral ook gericht op effecten op de lange termijn.


In deze workshop leer je meer over de effecten van de verschillende interventies. We maken de 12 interventies uit het boek van Meadows concreet en onderzoeken welke combinatie van interventies effectief kunnen zijn in de praktijk van alledag.

Donella Meadows was een Amerikaanse wetenschapper aan het MIT. Ze is bekend als auteur van ‘De Grenzen aan de Groei’ uit 1972.


Lerend leiderschap_SOL


 Workshop 4: Lerend Leiderschap
Het ongemakkelijke gesprek
Frans Beskers
30 augustus 2024 (9.30 - 12 uur)

SOL leden: gratis

geen lid: € 45,- (ex. BTW)


Als leider wordt je regelmatig geconfronteerd met ongemakkelijke situaties. Gedoe tussen teamleden, een verleden waar 'we het niet meer over gaan hebben', roddelen, pesten of intimidatie. Zomaar een paar voorbeelden waarbij het je als leider best heet onder de voeten kan worden. Het kan negatieve gevolgen hebben voor de voortgang van het team.


 En toch zijn dit juist voor leiders cadeautjes. Als jij dit als leider bespreekbaar kunt maken, zal dit voor het team veel goeds kunnen doen. De sfeer en de energie in het team neemt toe en het team komt weer in een flow.


In deze workshop gaan we bewust op zoek naar het ongemakkelijke. Je leert hoe belangrijk het is om hier echt voor te gaan staan en voor te gaan. Je krijgt bovendien handvatten om het gesprek in je team te gaan voeren.

Lerende teams_SOL


Workshop 5: De teamleren top 5
Hoe creëer je een lerende cultuur in je team?
Eline Faber
25 oktober 2024 (9.30 - 12 uur)

SOL leden: gratis

geen lid: € 45,- (ex. BTW)


Er zijn boeken volgeschreven over teamcoaching, teamontwikkeling en teambuilding. Theorieën buitelen over elkaar heen en je ziet door de bomen het bos niet meer. Bovendien is elk team uniek. Wat werkt er nu wel en niet in jouw team? Waar zitten de blokkades en hoe los je ze op?


In deze workshop krijg je praktische handvatten om het teamleren in jouw team een stap in de goede richting te krijgen. De belangrijkste vraag die we proberen op te lossen is dan ook: “Hoe dan?”


We gaan onder andere in op de wijsheid van de groep, het veranderen van houdingen en overtuigingen, praktische tools voor besluitvorming en de connectie tussen team- en organisatieproblemen. Activiteiten SOL Community 2023

Peter Senge komt naar Nederland!
Je kunt hem ontmoeten tijdens onze Dag van de Lerende Organisatie op 4 april 2023. 

Dit jaar is het thema Persoonlijk Meesterschap. Dat is niet toevallig. Peter Senge werkt hard aan een belangrijk wereldwijd initiatief: de Inner Development Goals. De gedachte hierachter is dat we alleen de Sustainable Development Goals kunnen halen als we het innerlijk vermogen ontwikkelen om met onze steeds complexere omgeving en uitdagingen om te gaan. Met andere woorden: via Persoonlijk Meesterschap werken aan ontwikkeling.

Kosten: 245 euro ex. BTW 
Early bird tarief € 195,- ex. BTW (inschrijving uiterlijk op 15 februari)
The magic of a Learning Culture
 20 april 2023 (15 - 17 uur)

SOL Nederland is vorig jaar een internationaal initiatief gestart. Een team van 5 SOL leden heeft een zogenaamde MOOC (Massive Open Online Course) ontwikkeld op het gebied van Lerende Cultuur. 


Waarom is het ontwikkelen van een Lerende Cultuur interessant? Hoe doe je dat? En tot welke concrete resultaten leidt dit in de praktijk?


Momenteel zijn we in de fase van het verzamelen van best practices. Dit doen we door interviews te houden bij organisaties die een lerende cultuur hebben, of hiernaar op weg zijn. Daarnaast doen we met hulp van een Erasmus+ subsidie gericht onderzoek bij 5 best practices in 5 landen in Europa.


We hebben behoefte aan reflectie van onze eigen community. Ben jij geïnteresseerd in dit onderwerp? En wil jij je kennis, kunde en ervaring delen? Schrijf je dan gratis in voor deze online sessie.


Toegang kennis deling sessie 20 april 2023: Gratis  (inclusief inlog tot de MOOC Learning Culture)

Workshop_SOL_parabels
Leergang Leerfabels
6 workshops + 1 Praktijkdag

13 april - 11 mei - 15 juni - 6 juli - 7 sept. - 5 okt. 

Peter Senge's boek 'Het vijfde discipline' baseert zich op vijf disciplines van de lerende organisatie: 

- Persoonlijk meesterschap

- Gezamenlijke visie

- Teamleren

- Mentale modellen

- Systeemdenken


Maar hoe werkt dit nou eigenlijk in de praktijk?

En wat gebeurt er als het niet werkt?

Dit is prachtig omschreven in 5 fabels over de lerende organisatie. Op een speelse en humoristische manier maak je kennis met een best wel complexe materie. 


In een vijftal online workshops bespreken we elk van deze 5 fabels en vertalen deze naar jouw dagelijkse praktijk. 

Inspiratie én plezier verzekerd, dus meld je nu aan! 


Totaalprijs: € 695,- (excl BTW / inclusief boekjes)Activiteiten SOL Community 2022

Stichting Organisatie Leren - SOL - brainstorm buiten
Dynamiek van de Lerende Cultuur
3 november 2022 (14.00 - 17.00 uu)

Het is urgenter en actueler dan ooit, het ontwikkelen van een lerende cultuur in je organisatie. En misschien ook wel complexer dan ooit. Want hoe kun je leren als je je als individu, als organisatie of als maatschappij in een continue staat van stress bevindt?


Hoe creëer je een lerende cultuur in deze tijd van razendsnel op elkaar volgende complexe vraagstukken? Op deze dag gaan we samen op zoek naar antwoorden op deze vragen.


We hebben drie workshops voor je in petto waarin je voorbeelden krijgt van organisaties die, direct of indirect, met dit thema in de praktijk bezig zijn. Geen kant en klare quick wins. Maar verhalen van organisaties die met vallen en opstaan het belang van het hebben van een lerend klimaat hebben ontdekt. 

Een vierde workshop richt zich op de samenleving met al haar uitdagingen. Hier komen veel van de aspecten die we in de praktijkworkshops benoemen samen (systemische verbinding).


Toegangsprijs: Gratis (aanmelden verplicht)

The magic of a Learning Culture
 24 Febr. 2022 (15 - 17 uur)

SOL Nederland is vorig jaar een internationaal initiatief gestart. Een team van 5 SOL leden heeft een zogenaamde MOOC (Massive Open Online Course) ontwikkeld op het gebied van Lerende Cultuur. 


Waarom is het ontwikkelen van een Lerende Cultuur interessant? Hoe doe je dat? En tot welke concrete resultaten leidt dit in de praktijk?


Momenteel zijn we in de fase van het verzamelen van best practices. Dit doen we door interviews te houden bij organisaties die een lerende cultuur hebben, of hiernaar op weg zijn. Daarnaast doen we met hulp van een Erasmus+ subsidie gericht onderzoek bij 5 best practices in 5 landen in Europa.


We hebben behoefte aan reflectie van onze eigen community. Ben jij geïnteresseerd in dit onderwerp? En wil jij je kennis, kunde en ervaring delen? Schrijf je dan gratis in voor deze online sessie.


Toegang kennis deling sessie 24 februari: Gratis  (inclusief inlog tot de MOOC Learning Culture)

Workshop_SOL_parabels


De vijf disciplines van Peter Senge
uitgelegd en toegepast in 5 fabels
17 mrt.- 14 april - 12 mei - 16 juni - (laatste datum in overleg)  

Peter Senge's boek 'Het vijfde discipline' baseert zich op vijf disciplines van de lerende organisatie: 

- Persoonlijk meesterschap

- Gezamenlijke visie

- Teamleren

- Mentale modellen

- Systeemdenken


Maar hoe werkt dit nou eigenlijk in de praktijk?

En wat gebeurt er als het niet werkt?

Dit is prachtig omschreven in 5 fabels over de lerende organisatie. Op een speelse en humoristische manier maak je kennis met een best wel complexe materie. 


In een vijftal online workshops bespreken we elk van deze 5 fabels en vertalen deze naar jouw dagelijkse praktijk. 

Inspiratie én plezier verzekerd, dus meld je nu aan! 


Toegang 5 fabels: € 195,- (excl BTW / inclusief boekjes)

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur, online


Activiteiten SOL Community 2021

Onze jaarlijkse Dag van de Lerende Organisatie staat in 2021 in het teken van "Lerende Cultuur". Hoe bouw en onderhoud ik een cultuur van leren binnen mijn organisatie?
Met Nigel Paine als key note speaker.


Locatie: RVO Den Haag

Toegang: € 95,- / SOL Pro leden 50% korting

29 april 2021 (15:00-16:30uur) SOL Webinar Multi-Stakeholder samenwerking
Tekst hier, krijg ik niet gekopieerd van de website. Tekst hier, krijg ik niet gekopieerd van de website. Tekst hier, krijg ik niet gekopieerd van de website
Vanaf 1 maart Learning Leadership
Een driemaandse training voor middle management (schakel tussen directie en medewerkers).

Stichting Organisatie Leren (SOL) is gevestigd in Haarlem. We staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 41211494.
Onze bankrekening: NL55 TRIO 0254 8476 33. Je kunt ons bereiken via: patrick.solnetherlands@gmail.nl

Word gratis lid van de SOL Community en ontvang direct gratis het e-paper Lerende Cultuur in je mailbox!

>
nl_NLNederlands